Barbarin osvrt

Ovdje možete pročitati kratak osvrt Barbare Bošnjak, prof. koja je u pratnji učenika u Bragi (Portugal) i brine se da sve prolazi u najboljem redu…kako je i planirano. Za sada joj to polazi za rukom bez većih problema.

U petak, 2. veljače 2018. , u 5.00 ujutro, 12 učenika 4. elektro razreda te 5 učenika razreda 3. kuhar u pratnji profesora Josipa Brkića i profesorice Barbare Bošnjak, krenuli su autobusom u Budimpeštu, kamo su i stigli nakon otprilike pet sat vožnje. Nakon predaje prtljage u zračnoj luci Ferenc Liszt, učenici su prošavši sve sigurnosne provjere, krenuli na ukrcavanje na let prema Milanu. Zrakoplov je, prema rasporedu, poletio u 12.45, te u Milano sletio u 14.20. U zračnoj luci Milano Bergamo učenici su imali priliku ručati, nakon čega je uslijedio let prema Portu. Zrakoplov je poletio u 17.15, te je u Porto sletio u 18.50. Nakon preuzimanja prtljage vozač, koji nas je dočekao u zračnoj luci, odvezao nas je u Bragu u hotel Axis Basic Braga, gdje smo se nakon večere smjestili u sobe.

U subotu, 3. veljače 2018. nakon doručka, učenici su krenuli u turistički obilazak grada Brage. Obišli su uži centar grada, povijesnu jezgru i istaknute znamenitosti mjesta. Nakon obilaska, učenici su imali slobodnog vremena za obilazak lokalnih trgovina, ručak ili jednostavno šetnju ulicama Brage. Ostatak dana, do večere, učenici su imali slobodan kako bi se odmorili od jučerašnjeg, napornog cijelodnevnog puta.

U nedjelju, 4. veljače 2018., učenici su, u pratnji profesora i vodiča, nakon doručka krenuli u turističko razgledanje Porta, grada smiještenog u blizini Brage. Nakon jednosatne vožnje vlakom, uslijedilo je razgledanje znamenitosti grada Porta, slavnih mostova, poznatih crkvi i važnih trgova. Obilazak grada završio je vožnjom brodom po rijeci Douro i degustacijom poznatih portugalskih vina Porto Cruz.

U ponedjeljak, 5. veljače 2018., učenici su, nakon doručka, upućeni na svoja radna mjesta tijekom narednih deset radnih dana. Svakom učeniku predstavljen je objekt u kojem će odrađivati svoje stažiranje kratkim obilaskom, upoznavanjem sa osobljem, te opisom njihovog radnog mjesta. Učenici kuhari upućeni su restorane koji rade dvokratno, većinom od 11 do 15, te od 18 do 22; dok su učenici tehničari za elektroniku raspoređeni po tvrtkama raznih profila čije je radno vrijeme većinom od 9 do 18 uz sat ili dva vremena pauze za ručak. Učenici su tijekom večere podijelili prve dojmove i dali kratak osvrt na prvi radni dan.

Učenici su cijeli tjedan (od ponedjeljka 5. veljače do petka 9. veljače) odlazili na svoja radna mjesta, gdje su redovito odrađivali stručnu praksu.

U subotu, 10. veljače 2018., učenici su u pratnji vodiča i profesora u rano-jutarnjim satima krenuli u Lisabon gdje su cijeli dan proveli u razgledavanju znamenitosti grada. Prije povratka u Bragu  posjetili su i  poznato svetište Fatimu odakle su, nakon večere, krenuli natrag u Bragu. Nedjelju su proveli odmarajući i pripremajući se za nadolazeći radni tjedan.