Goranov osvrt

Dugo smo svi čekali taj trenutak kada ćemo se uputiti put Granade. Dana 2. veljače u 11 sati u mini busu smo i krenuli. Od nas se su se, ispred škole, oprostili roditelji učenika i ravnatelj. Na put prema Granadi krenulo je 10 učenika, 5 iz 4. elektro i 5 iz 3. kuhara te ja kao njihov pratitelj.

U Zagreb smo došli oko 15:30 te smo potom obavili standardnu proceduru prijave za let. Vrijeme čekanja smo iskoristili za upoznavanje s novom zračnom lukom u Zagrebu.

Prema Parizu smo poletjeli u 17:35 i već smo u 19:45 žurili na check in za let od Pariza za Malagu. Za upoznavanje s ogromnom zračnom lukom Charlesa de Gaullea nismo imali vremena jer smo let za Malagu imali u 20:40. U Malagu smo sretno i spretno sletjeli u 23:10. Na žalost duže od predviđenog smo se zadržali u zračnoj luci jer smo morali prijaviti  nestanak moje prtljage – ostala je u Parizu (sutradan je dopremljen kofer u Granadu).

Iz Malage smo krenuli u Granadu gdje smo i došli u kasnim satima, oko 2:30 rano ujutro. Ispred apartmana gdje smo bili smješteni dočekala nas je Martyna Skupien te nas upoznala sa smještajem i kućnim redom.

Subotu smo svi iskoristili za odmaranje od dugog putovanja te za pojedinačno upoznavanje s Granadom. U nedjelju, 4. veljače smo imali organizirano upoznavanje grada i njegovih povijesnih znamenitosti od strane partnera M. E. P. Granada te za odmor i uživanje u doista lijepoj i očaravajućoj Granadi.

5. veljače smo se po prvi puta susreli sa svim članovima našeg partnera iz Granade, obavili dodatne razgovore, predali im darove iz Našica te su učenici bili upućeni na mjesta stručne prakse gdje su se upoznali sa svojim radnim okruženjem, mentorima i osobljem s kojim će surađivati tijekom mobilnosti. Nakon dolaska s prakse učenici su iznosili svoje prve dojmove i iskustva koja su doživjeli prvog dana na stručnoj praksi.

U subotu, 10. veljače, otišli smo u poznati The Science Park ili Parque de las Ciencias koji se prostire na oko 70 000m2 i u kojemu smo se zadržali više od 5 sati! Taj ogromni park, sa svim svojim izložbenim primjercima, animacijama, muzejima, replikama, organiziranim predstavama oduševio nas je sve! Na žalost u jednom danu je nemoguće vidjeti svo bogatstvo tog parka, ali smo se potrudili vidjeti i fotografirati sve ono što je najzanimljivije!

Za nedjelju, 6. veljače planiran je izlet u glavni grad pokrajine Andaluzije Sevillu. Na put smo krenuli oko 9 sati. Tijekom puta smo mogli uživati u krajolicima Andaluzije, a posebno u ogromnim plantažama maslina koje su nas pratile od Granade do Seville u koju smo došli oko 11:30. U ljepotama i znamenitostima Seville smo uživali punim plućim! Grad je to koji je doista vrijedno posjetiti, grad iznimno bogate kulture, prekrasnih građevina poput seviljske katedrale, tornja Torre del Oro, prošetati uz rijeku Guadalquivir, prakom Maria Luisa te mnogim drugim ulicama i uličicama bogate kulture i zanimljive arhitekture. Nakon zajedničkog obilaska učenici su imali slobodno vrijeme za okrijepiti, obilazak trgovina i drugih zanimljivih odredišta poput poznatih tapas barova u kojima uz piće bivate posluženi nekim od seviljskih specijaliteta!