Sanjin osvrt  – Portugal

Kako bismo vam približili naš projekt i kako biste doživjeli barem mali dio onoga što smo mi doživjeli, krenut ćemo otpočetka.

Portugal je smješten na Pirenejskom poluotoku, okružen Atlantikom s jedne i Španjolskom s druge strane. Nekada davno, Portugal je bio vrlo moćna zemlja i jedna od najvećih kolonijalnih sila. Država s nevjerojatno bogatom povijesti, velikim osjećajem nacionalnog ponosa i pripadnosti, što je vidljivo na svakom koraku.

Podrijetlo imena Portugal: Od riječi Portus Cale (grčko-latinski) što u prijevodu znači „Lijepa luka“

Broj stanovnika: 10.4 milijuna

Glavni grad: Lisabon (556.797 stanovnika)

Stanovništvo: 99% Portugalci, 1% Afrikanci

Jezik: portugalski

Religija: 97% rimokatolici, 2% protestanti, 1% ostali

Vlada: parlamentarna demokracija

Pozivni broj: +351

Članica EU: da

Vratimo se sada na priču o tome kako smo se mi našli u Portugalu. Prijavljujući novi projekt u sklopu programa Erasmus+, odlučili smo, zbog dobrog prošlogodišnjeg iskustva, opet ostvariti suradnju s portugalskom agencijom za razmjenu učenika, studenata i nastavnika smještenom u Bragi, gradu na sjeveru države. Upravo je Braga proglašena najboljom europskom turističkom destinacijom u 2019. godini. Braga je najstariji grad u Portugalu, s najstarijom katedralom u zemlji – Sé. Ovaj je grad i vjersko središte države s mnoštvom crkvi i svetišta. Zovu ju još i portugalski Rim.

Ekipu učenika i nastavnika koji su se zaputili u Portugal čine: učenici 4. razreda tehničara za elektroniku (Dino Knežević, Robert Petrlić, Eugen Budoš i Stjepan Strmečki) i učenici 3. razreda kuhara (Tamara Pilić, Marija Vuzem, Renato Putniković, Josip Briševac, Sanela Šimara i Sabina Miketek) s prof. Sanjom Kurucić koja je u Bragi s učenicima do 26. veljače, kada ju zamjenjuje prof. Josip Brkić koji ostaje s učenicima do kraja mobilnosti.

Naš put prema Portugalu i Bragi započeo je u subotu (16. veljače) oko 8:30 h kada smo se zaputili prema zračnoj luci u Budimpešti gdje smo poletjeli oko 15:30 za Porto. U Bragu smo došli oko 19 sati, u hotel Axis Basic Braga, gdje smo se nakon večere smjestili u sobe.

U nedjelju prijepodne, uz pratnju turističke vodičice Helene, obišli smo uži centar grada, povijesnu jezgru i istaknute znamenitosti mjesta kako bi se učenici upoznali s gradskim ulicama i prometom. Poslijepodne smo obišli glavne znamenitosti grada, Sameiro i Santuário do Bom Jesus do Monte, svetišta na vrhu brda iznad grada.

Ponedjeljak, odnosno, početak radnog tjedna započeo je uzbudljivo i pomalo stresno. Učenici su upućeni na svoja radna mjesta koja će pohađati tijekom sljedećih 15 radnih dana. Kratkim obilaskom, upoznavanjem s osobljem te opisom radnog mjesta, svakom je učeniku predstavljen objekt u kojem će pohađati svoju stručnu praksu. Učenici kuhari upućeni su u restorane koji rade dvokratno, od 11 do 15 te od 19 do 22, dok su učenici elektro struke raspoređeni po tvrtkama raznih profila čije je radno vrijeme većinom od 10 do 18 uz sat ili dva vremena pauze za ručak.

U subotu, 23. veljače 2019., u ranim jutarnjim satima krenuli smo u Lisabon gdje smo većinu dana proveli u razgledavanju znamenitosti glavnog portugalskog grada, također uz pratnju vodičice Helene. Prije povratka u Bragu posjetili smo i poznato svetište Fatimu, najposjećenije vjersko mjesto u Portugalu.

Nedjelju smo proveli odmarajući i pripremajući se za nadolazeći radni tjedan.