Aktivnosti u okviru mobilnosti Erasmus+ projekta Learn IT u Našicama

Naša je škola od 13. do 17. veljače bila domaćin projektnih aktivnosti četvrte, predzadnje, mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Learn IT. U projektu sudjeluju škole partneri iz Norveške (koordinator), Portugala, Španjolske i Latvije, a u ovoj je mobilnosti sudjelovalo 10 nastavnika i 24 učenika. Od domaćina bilo je 23 učenika i 7 nastavnika.

Glavni su ciljevi projekta razvijanje digitalnih kompetencija i programiranje uz naglašenu upotrebu programiranja u tradicionalnim školskim predmetima kao što su društvene znanosti, matematika, strani jezici, tjelesni odgoj i prirodne znanosti.

Prema ciljevima projektnih aktivnosti u ovoj je mobilnosti bilo predviđeno ostvariti aktivnosti primjene programiranja u matematici i prirodnim znanostima. Stoga su učenici svih parterskih škola trebali pripremiti videe predstavljanja u kojima su naveli svoj najdraži eksperiment, donijete primjere zlatnoga reza i izraditi slikopise u kojima su predstavili važne znanstvenike svojih zemalja iz različitih područja.

Nakon službenog dijela otvaranja mobilnosti prvoga su dana održane radionice upoznavanja i predstavljanja po zemljama, a za to je vrijeme profesorica Barbara Knežević održala predavanje za nastavnike pod naslovom It’s Informatics.

U poslijepodnevnim su satima gosti zajedno s domaćinima, uz stručno vodstvo Silvije Lučevnjak, ravnateljice Zavičajnog muzeja, obišli centar grada, franjevački samostan i crkvu sv. Antuna Padovanskog.

Drugi je dan bio rezerviran za obilazak Parka prirode Papuk, Jankovca, Geo info centra Voćin, svetišta u Voćinu te kratko zaustavljanje u Orahovici.

Jedan je dan bio rezerviran za posjet FERIT-u gdje im je prikazan rad fakulteta i LABUS-a (Laboratorija za učenike osnovnih i srednjih škola). Potom su učenici sudjelovali u CNC laser i 3D printer radionicama u prostoru Zajednice tehničke kulture OBŽ-je. Toga su dana gosti i domaćini posjetili i Muzej Slavonije te obišli Tvrđu.

Profesori Mario Vučković, Goran Hajnal i Josip Brkić održali su radionice na temu Arduino i Phyton u nastavi fizike, Barbara Knežević je učenike poučila kako izraditi svoju aplikaciju tijekom radionice Build Your Own Mobile App, a Vedrana Orešković ih je uvela u svijet robotike radionicom Ultrasonic Sensor in Mobile Robotics. Školska psihologinja Sanja Olbina – Borić uvela ih je u svijet digitalnih kometencija i kreativnog mišljenja predavanjem i radionicom na temu Cultivating Creative Thinking in a Digital World.

Uz različite kulturne sadržaje i obilazak povijesnih i prirodnih dobara našega zavičaja gosti su imali priliku posjetiti novi i stari podrum vinarije Enosophia, kušati Enosophia vina, kao i obići ergelu Konjičkog kluba Nexe Našice uz izvrsnu večeru i pogled s Goveđe glave. Svakoga dana je bilo prilike ponuditi im raznoliku gastronomsku ponudu našega kraja, a učenici su posebno iskusili slavonsko gostoprimstvo boraveći u obiteljima naših učenika.

Posljednjega dana održan je svečani prijem u Gradskoj vijećnici, a nakon toga su učenici sudjelovali u Actionbound natjecanju u Perivoju.

Zahvaljujemo na suradnji Tamburaškom društvu „Dora Pejačević“, te donatorima.

Nikolina Pavlović, prof. vjeronauka