Goranov osvrt br.2.

U svom prvom tekstu u kojem sam ukratko opisao naših prvih tjedan dana u Španjolskoj, odnosno u Granadi, malo sam prostora posvetio našem gradu domaćinu. Sada bih predstavio malo sam grad u kojem smo proveli predivna dva tjedna.
Granada je smještena u podnožju planinskog lanca Sierra Nevada, u španjolskoj regiji poznatoj pod nazivom Andaluzija. To je grad iznimno bogate povijesti i kulture. Postojao je još za doba vladavine Rimljana, a svoj povijesni i kulturni procvat doživio je najviše za vladavine Arapa (Maura), odnosno između 13. i 14. stoljeća te nakon rekonkviste krajem 15. i početkom 16. stoljeća. Granada je bilo zadnje uporište Maura koje je 1492. vraćeno pod potpunu Španjolsku vlast.
Upravo se u Granadi može doživjeti vrlo zanimljiva i posebno snažno miješanje arapske i španjolske povijesti i kulture. Tako npr. u samoj blizini velebne granadske katedrala možete pronaći zgrade i uličice arapskog stila ili trgovine koje i dan danas drže potomci Maura. Postoji i arapska četvrt u gradu pod nazivom Albaicin kojom dominira arapska arhitektura.
Ono što obilježava Granadu i okolicu jest tvrđava Alhambra čija je gradnja započela još u 9. stoljeću. Kasnije je postala palača nasridske dinastije. Krase je prekrasni bazeni i parkovi. Alhambra se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.
Još jedno od velebnih i spomena vrijednih zdanja jest peterobrodna katedrala Bezgrešnog začeća.
Da je Granada i sveučilišni grad mogli smo se i sami uvjeriti, jer smo za boravka nerijetko susretali mnoge mlade studente, a neki od njih su bili i zaposleni kod našeg partnera M.E.P. Europrojects.
Gastronomska ponuda je izvrsna, a posebno su nas oduševili raznovrsni tapas barovi s raznovrsnim jelima i andaluzijskim specijalitetima.
S obzirom da smo smještaj imali u širem centru grada nerijetko smo imali prilike istraživati pitoreskne uličice i trgove koji su nas oduševljavali svojim ljepotama i arhitekturom.