Goranov osvrt – Italija

Avantura je započela – početak mobilnosti u sklopu projekta Get Ready for New Challenges u sklopu Erasmus+ programa.

Mjesto stručne prakse: Italija – Torino

Početak mobilnosti: petak, 15. veljače 2019.

Sudionici: Učenice smjera slastičara (3. slastičara) – Valentina Mezak, Mateja Grgošević i Ivana Štraub; učenici smjera tehničara za elektorniku (4.el)  – Filip Bestvina, Dennis Duvnjak, Tomislav Ćupurdija, Josip Jakšić, Denis Milojković, Franjo Rister, Matko Zaspan, Leon Ostroški i Mario Marček te prof. Goran Knežević kao osoba u pratnji.

U ranojutarnjim satima 15. veljače vlakom smo se uputili prema Zagrebu, odakle smo put prema Torinu nastavili dugom vožnjom autobusom! Ali uzbuđenje koje je smo svi osjećali pomoglo nam je da tu dugu vožnju i neprospavanu noć puno lakše podnesemo.

Po dolasku u Torino smjestili smo se u Sport Hotel Residence, a u popodnevnim satima nas je Olga, zaposlenica našeg torinskog partnera Euroforma, provela centrom predivnog Torina i upoznala s nekim od najpoznatijih znamenitosti i bogate povijesti grada.

Inače je Torino glavni grad pokrajine Pijemont i nalazi se u podnožju Alpa. Ime grada se povezuje s latinskom riječi „taurus“ što znači bik, a što je i simbol Torina te istoimenog nogometnog kluba Torino. Grad je to vrlo daleke i bogate povijesti te nebrojenih većih ili manjih znamenitosti i posebnosti. Svakako potrebno je izdvojiti prostrane i vrlo ugodne trgove poput Piazza Castello, Piazza San Carlo; Piazza Vittorio Vento; Piazza Carlo Alberto. Gradom dominira Mole Antonelliana u kojoj je smješten muzej kina. Kad smo već kod muzeja Torino je poznat po mnogim muzejima, poput muzeja Egizo – najveći muzej egipatskih blaga i kulture izvan Egipta te Museo Nazionale dell’ Automobile kojeg smo zajednički i posjetili. Svakako, jedna od najpoznatijih znamenitosti jest tzv. Torinsko platno koje je smješteno u torinskoj katedrali koja je posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Torino je poznati grad čokolade i slastica u što smo se i sami mogli uvjeriti, a na poseban način su se s tajnama pripremanja slastica imale prilike upoznati naše djevojke koje su svoju stručnu praksu imale u torinskim slastičarnama.

Nakon obilaska grada u prostorijama našeg partnera smo imali kratak susret i detaljnije upoznavanje s budućim mjestima obavljanja stručne prakse te uvjetima i načinima korištenja javnog prijevoza.

Nedjelju smo iskoristili za odmora od napornog putovanja te za zajedničke šetnje gradom.

Ponedjeljak je bio dan kada su učenici krenuli na stručnu praksu na već dogovorena mjesta. Taj dan je iskorišten za upoznavanjem s osobljem, osnovnim djelatnostima te uvjetima rada. Učenici su se s mentorima dogovorili  u kojem će vremenu raditi s obzirom da većina tvrtki radi dvokratno.

Subotu, 23. veljače, iskoristili smo za posjet muzeju automobila te za odlazak na brdo Superga na kojem se nalazi prekrasna bazilika posvećena Gospi od Milosrđa. Uz Supergu je vezana i tragedija iz 1949. kad je u pozadinu bazilike udario zrakoplov koji je prevozio nogometnu ekipu tada najjačeg talijanskog kluba „Grande Torino“.

Nedjelju 24. veljače iskoristili smo za cjelodnevni izlet u Milano. Osim što smo imali priliku uživati u otkrivanju ljepota i kulturnih bogatstava Milana imali smo i zadovoljstvo iskusiti vožnju vlakom koji juri 300 km/h i koji put od Torina do Milana prijeđe za 60 minuta.

Drugi radni tjedan je protekao vrlo ugodno i uspješno. Osim obveza na mjestima stručne prakse učenici su svoje slobodno vrijeme iskorištavali za uživanje u lijepom vremenu i upoznavanju grada.