Goranov dnevnik – European Practice for Better Skills

U sklopu Erasmus+ projekta „European Practice for Better Skills“ učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice sudjeluju na trotjednoj stručnoj praksi u Italiji. Grad domaćin je Martina Franca, a partnerska organizacija Cultura e Dintorni. Osam učenika smjera kuhar i konobar, u pratnji nastavnika Gorana Kneževića i Sanje Kurucić boravili su od 19. ožujka do 9. travnja 2022. na jugu Italije. Naše projektne aktivnosti možete pratiti i na facebook stranici projekta, a naše dojmove o projektu možete pročitati ovdje. (prezentacija koju smo izradili za potrebe prezentiranja projekta na Nastavničkom vijeću škole).

Svrha naše mobilnosti je unaprjeđenje stručnih kompetencija te stjecanje novih stručnih, jezičnih i socijalnih vještina i znanja koje će osnažiti naše učenike za budući profesionalni, ali i osobni život. Provedbom projektnih aktivnosti unapređuju se kapaciteti partnerskih ustanova, potiče socijalna interakcija, zapošljivost te aktivno sudjelovanje i suradnja među građanima promicanjem europskih vrijednosti.

Nakon leta iz Budimpešte za Napulj, autobusom smo stigli u Martinu Francu gdje su nas dočekali predstavnici partnerske organizacije. Uslijedio je obilazak mjesta prakse i upoznavanje mentora te obilazak grada uz vodiča. Tijekom sljedeća tri tjedna, učenici pohađaju stručnu praksu u trajanju od 6 sati dnevno u restoranima i bistroima u samom centru grada. Učenicima su dodjeljeni mentori koji ih svakodnevno prate i usmjeravaju te po završetku mobilnosti i ocjenjuju. Također, partnerska organizacija učenicima je dodijelila i certifikate te Europass dokumente i ECVET bodove u svrhu dokazivanja i priznavanja ishoda učenja.

Martina Franca je turističko mjesto, smješteno na jugu Italije, u pokrajini Apulija i broji oko 50 000 stanovnika. Mjesto ima posebno očuvan stari dio grada okružen kulama i bijelim kamenim zidinama s istaknutim baroknim vratima koje vode do trgova i uskih vijugavih ulica. Piazza Roma je najveći trg u starom gradu, okrenut prema Palazzo Ducale iz 17. stoljeća, a Martina ima više od 20 palača i 15 crkvi što govori o važnosti i utjecaju brojnih plemićkih obitelji toga vremena. Kako se grad razvijao, neke od tih kula su uklonjene, međutim, vrata (porta) još uvijek postoje, odvajajući stari grad od modernijeg dijela grada, koji također ima lijepe zgrade i parkove.

Grad je prepun kafića, pizzerija, restorana, malih obiteljskih bistroa te malih obiteljskih pekara i slastičarni. U gradu, također, radi i puno malih trgovina s talijanskom odjećom i obućom. Što se tiče poljoprivrede, kraj je okružen maslinicima i vinogradima, a upravo maslinovo ulje je, uz vino, jedan od glavnih proizvoda ovog kraja. Ponosni su na još jedan proizvod, na pršut zvan capocollo.

Što ste tiče negativnih stvari, jedino bismo izdvojili promet. Biti pješak u Martini je doista opasno…

Izlet u Alberobello, 26. ožujka 2022.

Sa stručnim vodičem i sa kolegama nastavnicima i učenicima iz Poljske koji također pohađaju stručnu praksu preko Erasmus+ programa, posjetili smo Alberobello, gradić od svega 11 tisuća stanovnika.

Alberobello je prvenstveno poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a koje se nazivaju trullo.

Tradicionalne kamene kuće preživjele su stoljeća vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale posve nepromijenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine što je počelo privlačiti turiste. Radi se, naime, o tehnici sličnoj suhozidu kakav krasi većinu mediteranskih naselja, no ono što je specifično za Alberobello jest da trulli čine čitavo mjestašce i ima ih otprilike 1.500 u čitavom gradiću.

Tijekom posjeta, imali smo priliku degustirati lokalne proizvode kao što je najbolje europsko maslinovo ulje, aceto balcamico, taralli (prhka grickalica), likere od limuna, pistacije, ruže…

Izlet u Taranto, 2. travnja 2022.

Sunčanu, ali vrlo vjetrovitu subotu, učenici koji se nalaze na stručnoj praksi u Martini Franci iskoristili su za zajednički izlet s prof. Goranom Kneževićem u grad Taranto.

Taranto je smješten na obali Jonskoga mora, na jugu Italije, u regiji Apulija. Povijesni podatci kažu da je nastao još u 8. stoljeću prije Krista i da su ga osnovali nekadašnji stanovnici Sparte. Taranto je kroz povijest bio vrlo važna mediteranska luka, a jedna od zanimljivosti je i ta da su mnoge križarske vojne kretale upravo iz Taranta.

Taranto ima dva zaljeva koja mu daju poseban ambijent: Mare Grande i Mare Piccolo pa ga stoga nazivaju i gradom „dvaju mora“.

Po dolasku smo prvo obišli Citta Vecchia, odnosno stari grad. Šetnja uskim uličicama bila je i više negoli zanimljiva i izazovna!

S obzirom da je bilo jako vjetrovito prelazak preko mosta Ponte Girevole, a koji spaja stari grad s novim dijelom grada (CItta Nuova), bio je neponovljiv doživljaj!

Šetnju vrlo dugom rivom Lungomare di Taranto neki učenici su iskoristili kako bi dotakli Jonsko more.

Po povratku smo ponovno navratili u stari dio grada, odnosno obišli ribarsku luku. Tamo smo se mogli uvjeriti kako je ribarski život i standard vrlo težak i skroman.

Iako propuhani snažnim južnim vjetrom Taranto smo napustili obogaćeni mnogim povijesnim informacijama, ugodnom šetnjom, a uspjeli smo kušati i vrhunsku talijansku pizzu u pizzeriji Roberto.

Puno pozdrava vam šalju vaši Erasmusovci (Ivana D., Ivana P., Petra, Sabina, Antun, Josip, Mihael, Robert, Goran i Sanja)