Javno predavanje u sklopu mobilnosti projekta „Architecture – a Journey Through Time and Space“

U srijedu 29. ožujka 2023., tijekom mobilnosti u sklopu projekta „Architecture – a Journey Through Time and Space“ koji se provodi u suradnji sa školama iz Italije, Španjolske, Poljske, Portugala i Rumunjske održan je niz predavanja koja su započela u jutarnjim satima. Prva su predavanja provedena u obliku upoznavanja s povijesnim značajem našičkog vodotornja i Kapele s grobnicom obitelji Pejačević koju su učenici razgledali u vodstvu naše nekadašnje učenice Marte Damjanović koja je u studenom 2022. godine u prostorima škole održala javno predavanje na temu „Našička arhitektura i urbanizam u 19. i 20. stoljeću“.

Učenici su zatim prisustvovali zanimljivim izlaganjima u višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice koja su se održala na engleskom jeziku te su bila otvorena za javnost. Prvo je predavanje pod nazivom „Via ad Templum Salomonis (The Road to Solomons Temple); Knights Templar in Medieval Croatia“ proveo našičanin Ivan Leš koji je učenike upoznao s bajkovitom i uzbudljivom poviješću templara na području Europe i Hrvatske, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu u obliku arhitekture od koje je među najznačajnijima upravo naša Crkva sv. Martina, najočuvanija templarska crkva u Hrvatskoj.

Zatim su predstavljanje rada osječke udruge PLANTAŽA pod nazivom „Urban Culture as a Development Potential“ održale predsjednica udruge Darija Walter i mlada umjetnica Dora Kralik. Upoznale su publiku s raznim projektima kroz koje promoviraju održivi način života, kreativnost i društveno poduzetništvo s ciljem revitalizacije identiteta njihovog grada kroz razne urbane intervencije.

Posljednje je izlaganje pod nazivom „How is Urban Magic Created?“ održala karizmatična street-art umjetnica Marina Mesar, u umjetničkim vodama poznatija i kao OKO. Marina je izlagala u velikim galerijama od New Yorka do Londona, njezini veliki i mali murali krase mnoge svjetske gradove, a brojnu je publiku na zabavan i poučan način upoznala sa svojim životnim putem razvoja ljubavi prema uličnoj umjetnosti iz čega je uspješno stvorila osebujnu karijeru. Prigodan program su vodili naši učenici Marta Žužić (3. JG) i Nino Balog (4. JG).

Nakon svih predavanja, pedesetak učenika iz naše škole i škola projektnih partnera sudjelovali su u radionici „Public square mock up“ pri kojoj su u grupama izradili kartonsku maketu našičkog trga na platformi veličine 2x4m.

Voditelj radionice i organizator svih predavanja je prof. Ivan Hajek