Mobilnost Erasmus projekta Architecture u Našicama

Od 27. do 31. ožujka 2023. godine u našoj su školi gosti bili učenici i nastavnici škola iz Španjolske, Portugala, Italije, Rumunjke i Poljske. Ovo je bila peta mobilnost u projektu koji se odvija već treću godinu i uskoro, nakon šeste mobilnosti u Rumunjskoj, bit će priveden kraju.

Kulturo-umjetnički program otvaranja mobilnosti uveličali su učenici i profesori OGŠ Kontesa Dora Našice i učenici SŠIK pod mentorstvo Romane Borš-Mačak, prof. savjetnice, a pozdravne riječi uputili su Marina Pavičić, prof. savjetnica i Goran Hajnal, prof. savjetnik, koordinator projekta.

Prvi je dan prošao uz razgledanje škole, icebreaking igre i radionice te Treasure Hunt koji je osmislila Snježana Krištofik Juranić, prof. savjetnica kao pripremu za Mockup radionicu Ivana Hajeka, prof. likovne umjetnosti koji je učenike mentorirao tijekom tri godine provedbe projekta.

Učenici i nastavnici imali su priliku obići grad i crkvu sv. Antuna Padovanskog, te franjevački samostan uz stručno vodstvo ravnateljice Zavičajnog muzeja Našica Silvije Lučevnjak, prof. komparativne književnosti i povijesti umjetnosti, dipl. knjižničarke, kao i vodotoranj i Kapelu obitelji Pejačević pod vodstvom Marte Damjanović, magistrice povijesti umjetnosti i filozofije.

Predavanja i radionice za učenike održali su Dunja Irha Baričević (History of Našice), Sanja Olbina Borić (The Architecture of Creativity), Ivan Hajek (Deconstructivism – Sqare Mockup Workshop; Room Planner App), Renata Pintar (Golden Ratio). Gosti predavači bili su Ivan Leš (Via ad Templum Salomonis – Knights Templar in Medieval Croatia), PLANTAŽA collective – Darija Walter i Dora Kralik (Urban Culture as a Development Potential) i Marina Mesar (OKO) – (How Is Urban Magic Created?).

Gosti su u utorak posjetili Muzej vučedolske kulture, Vukovar, VukovART i Osijek, a u četvrtak su razgledali Zagreb i posjetili Muzej Nikola Tesla, Kabinet “Nikola Tesla” i Muzej slomljenih veza. Također je bilo prigode i za prisustvovanje Handball European League utakmici.

Posljednjega dana održan je prijem u Gradskoj vijećnici te svečana podjela potvrda o sudjelovanju u aktivnostima na mobilnosti u Našicama.

Zahvaljujemo svim donatorima!

Nikolina Pavlović, prof. vjeronauka