Pet KA229 projekata školske 2020./2021. godine

Ovu je školsku i nastavnu godinu Srednja škola Isidora Kršnjavoga započela s 4 nova Erasmus+ projekta u području KA229 – strateška partnerstva, a nastavlja se partnerstvo na Erasmus+ KA229 projektu Lernen mit Spaß – Unterrichten mit modernen Lernmethoden.

Ovih pet projekata trebali bi pomoći internacionalizaciji naše škole, osmišljavanju novih kurikuluma te dati dodatnu vrijednost europskoj dimenziji i vidljivosti škole i unapređenju suradnje škole i lokalne zajednice. Razvijanje vještina i stjecanje novih kompetencija učenika i nastavnika dodatno će osnažiti naše školske kapacitete, učvrstiti našu školu u okružju konkurentnih škola s našega područja te učenike pripremiti za nastavak školovanja i tržište rada.

Svaki od projekata ima svoje zadane ciljeve i teme, ali i određena pravila provedbe. Također, učenicima i nastavnom osoblju omogućuju se mobilnosti u partnerske zemlje, kao i dolazak partnera u Našice. Tijekom trajanja projekata provode se redovite analize i evaluacije, radionice, predavanja, istraživanja, surađuje se na eTwinning platformi, koriste se digitalni alati, suradničko učenje, kritičko promišljanje, upoznaju naslijeđe i kultura europskih zemalja, obrazovni sustavi, dijele iskustva s kolegama i učenicima u školama.

Lernen mit Spaß – Unterrichten mit modernen Lernmethoden, Erasmus+ KA229 2019./2021.

Vrijednost projekta: 143.560 eura; 26.642 (naša škola)

Koordinatorska ustanova je Zespol Szkol Budowlanych w Braniewie (Braniewo, Poljska), a partnerske su ustanove IPS F.S. CABRINI (Taranto, Italija), IES As Lagoas (Ourense, Španjolska), Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium (Nyíregyháza, Mađarska) i SŠ Isidora Kršnjavoga (Našice, Hrvatska).

Koordinatorica projekta u našoj školi je Mirjana Rajić, prof., a projektni tim čine Adrijana Rajić, prof., Renata Pintar, prof., Dunja Irha Baričević, Leopoldina Mijatović, prof., prof., Kristina Novak, prof., Anđelko Cvijetović, prof. Ivan Hajek, prof., Tanja Horvat, prof., Goran Hajnal, prof., Nikolina Pavlović, prof., Sanja Olbina-Borić, prof. i Manuela Kojić, prof.

Prioritetna područja projekta su pomaganje pojedincima u stjecanju i razvoju osnovnih vještina i ključnih kompetencija, suzbijanje ranog napuštanja škole i nepovoljnog položaja, kulturna baština / Europska godina kulturne baštine, IKT – nove tehnologije – digitalne vještine.

Glavni je cilj povećati motivaciju učenika za učenje njemačkog jezika. Učenici će imati priliku komunicirati u stvarnim situacijama, služiti se IKT-om u lekcijama, koristit će se nove metode i alati za podučavanje komunikacijskog rječnika na stranom jeziku. Učenici će surađivati ​​s nastavnicima tijekom razvoja i testiranja inovativnih nastavnih metoda i pomagala. Uz to, napisat će scenarije za zajedničku kazališnu predstavu, pripremiti kostime i ukrase te ih predstaviti školi i lokalnoj zajednici. Koristit će se dostupnim tehničkim sredstvima i internetskim aplikacijama. Naučit će komunicirati na stranom jeziku sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja tijekom virtualne suradnje, kao i osobnih kontakata.

Planirano je 6 mobilnosti (jedna u Našice; u svakoj će sudjelovati 4 učenika i 2 nastavnika u pratnji) te jedna mobilnost nastavnika koja je bila u rujnu 2019. u Španjolskoj. Mobilnost u Italiji je uspješno završena 2020. godine. U projektu će sudjelovati učenici koji su ove školske godine prvi, drugi i treći razredi.

Sailing the sea of time – European history as our (hi)story, Erasmus+ KA229 2020./2022.

Vrijednost projekta: 179.120,00 eura; 29.496,00 (naša škola)

Koordinatorska ustanova je Neues Gymnasium Wilhelmshaven (Wilhelmshaven, Njemačka), Osnovna škola Prule (Ljubljana, Slovenija), 1 Gymnasio Volou (Volos, Grčka), LICEO SCIENTIFICO STATALE GALILEO GALIEI PERUGIA (Perugia, Italija), Groupe scolaire Demotz de la Salle (Rumilly, Francuska) i SŠ Isidora Kršnjavoga (Našice, Hrvatska).

Koordinatorica projekta u našoj školi je Mirjana Rajić, prof., a tim čine Adrijana Rajić, prof., Marina Međurečan, prof., Tanja Horvat, prof., Goran Hajnal, prof., Nikolina Pavlović, prof.

Prioritetna područja projekta su jačanje razvoja ključnih kompetencija, zajedničke vrijednosti, građanski angažman i sudjelovanje, društvena i obrazovna vrijednost europske kulturne baštine, kreativnost i kultura, građanski angažman / odgovorno građanstvo, etika, religija i filozofija (uključujući međureligijski dijalog).

Motivacija za projekt je osvijestiti učenike da su mir i međunarodna suradnja blago koje treba aktivno zaštititi. Cilj je promicati poštovanje (prema osobama i kulturama) i odgovornost (društvenu i osobnu) kao vrijednosti za pravedno i nediskriminirajuće društvo. Učenici će upoznati konstruktivne i destruktivne trenutke europske povijesti, saznati razne kulturne veze među našim zemljama i otkrivati vrijednosti koje ih povezuju kroz vremena i granice s jednim kulturnim jedinstvom: Europom. Vježbat će konstruktivnu i interkulturalnu interakciju.

Planirano je 6 mobilnosti (jedna u Našice; u svakoj će sudjelovati 5 učenika i 2 nastavnika u pratnji) te jedna mobilnost nastavnika u Njemačkoj. U projektu će sudjelovati učenici koji su ove školske godine prvi, drugi i treći razredi.

Sound (STEM) all around, Erasmus+ KA229 2020./2022.

Vrijednost projekta: 142.625,00 eura; 32.702,00 eura (naša škola)

Koordinatorska ustanova je SŠ Isidora Kršnjavoga, naša škola, a partnerske su ustanove Nezihe Derya Baltalı Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turska), Music School of Komotini (Komotini, Grčka), Ufuk Arslan Anadolu Lisesi (Etimesgut, Turska) i IES LA ZAFRA (Motril, Španjolska).

Koordinatori projekta su Goran Hajnal, prof. i Nikolin Pavlović, prof., a tim čine Marina Međurečan, prof., Marta Božić, prof., Dunja Irha Baričević, prof., Romana Borš-Mačak, prof., Višnja Markotić, prof., Renata Pintar, prof., Barbara Knežević, prof., Mirjana Rajić., prof., Adrijana Rajić, prof. i Sanja Olbina-Borić, prof.

Prioritetna područja projekta su podrška pojedincima u stjecanju i razvoju osnovnih vještina i ključnih kompetencija, inovativne prakse u digitalno doba, socijalna inkluzija, pristup za osobe u nepovoljnom položaju, priznavanje (neformalno i informalno učenje / bodovi), rano napuštanje škole / borba protiv neuspjeha u obrazovanju.

Opći cilj projekta je promijeniti percepciju i stav te povećati motivaciju učenika za učenje STEM područja. To se namjerava učiniti povezivanjem socio-humanističkih, umjetničkih i STEM predmeta kroz niz radionica, eksperimente, istraživanja, prezentacije i korištenje suvremenih nastavnih metoda te kroz upotrebu različitih digitalnih alata iz fizike, matematike, zemljopisa, povijesti, filozofije, glazbe, religije, stranih jezika i drame, a poveznica će biti zvuk kao tema.

Planirano je 5 mobilnosti (jedna u Našice; u svakoj će sudjelovati 4 učenika i 2 nastavnika u pratnji) te jedna mobilnost nastavnika u Našicama. U projektu će sudjelovati učenici koji su ove školske godine prvi i drugi razredi.

Architecture – a journey through time and space, Erasmus+ KA229 2020./2022.

Vrijednost projekta: 189.330,00 eura; 30.300,00 eura (naša škola)

Koordinatorska ustanova je I Liceum Ogolnoksztalcace im. St. Dubois (Koszalin, Poljska), a partnerske su ustanove LICEUL TEHNOLOGIC “SFANTUL PANTELIMON” (Bukurešt, Rumunjska), INSTITUTO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA BACHILLER SABUCO (Albacete, Španjolska), AGRUPAMENTO D ESCOLAS RAFAEL BORDALO PINHEIRO (Caldas da Rainha, Portugal), Liceo Scientifico “Galileo Galilei” (Napulj, Italija) i SŠ Isidora Kršnjavoga (Našice, Hrvatska).

Koordinator projekta u našoj školi je Goran Hajnal, prof., a tim čine Ivan Hajek, prof., Dunja Irha Baričević, prof., Mirjana Rajić, prof., Nikolina Pavlović, prof. i Sanja Olbina-Borić, prof.

Prioritetna područja projekta su inovativne prakse u digitalno doba, jačanje razvoja ključnih kompetencija, društvena i obrazovna vrijednost europske kulturne baštine, IKT – nove tehnologije – digitalne kompetencije, kreativnost i kultura, rano napuštanje škole / borba protiv neuspjeha u obrazovanju.

Projekt uključuje promatranje arhitektonskih objekata na raznim mjestima u Europi oko kojih su razvijene projektne aktivnosti, uključujući vježbe u projektiranju i izgradnji arhitektonskih objekata, matematičke vježbe, ICT (uključujući programiranje i 3D tisak) i učenje engleskog jezika. Također su planirani posjeti mjestima od posebne znanstvene ili kulturne vrijednosti (muzeji, znanstveni centri, arhitektonski objekti). Između mobilnosti odvijat će se aktivnosti u vezi s matematikom, ICT-om (s 3D programiranjem i ispisom) i učenjem stranih jezika. Cilj projektnih aktivnosti i posjeta u različitim zemljama je zainteresirati studente za zajedničku europsku znanstvenu i kulturnu baštinu, povećati europsku svijest i razviti nove, inovativne metode poučavanja na razini učitelja i institucija.

Planirano je 6 mobilnosti (jedna u Našice), a u svakoj će sudjelovati 4 učenika i 2 nastavnika u pratnji. U projektu će sudjelovati učenici koji su ove školske godine prvi, drugi i treći razredi.

Learn IT, Erasmus+ KA229 2020./2022.

Vrijednost projekta: 154.899 eura; 31.550 eura (naša škola)

Koordinatorska ustanova je Trysil videregaaende skole (Trysil, Norveška), Agrupamento de Escolas Sá de Miranda (Braga, Portugal), 1o GENIKO LYKEIO AIGIOU (Aigio, Grčka), Kalnciema vidusskola (Jelgavas novada pasvaldiba, Latvija), Fuerte de Cortadura (Cádiz, Španjolska) i SŠ Isidora Kršnjavoga (Našice, Hrvatska).

Koordinator projekta u našoj školi je Goran Hajnal, prof., a tim čine Mario Vučković, prof. Barbara Knežević, prof., Josip Brkić, prof., Mirjana Rajić, prof., Nikolina Pavlović, prof. i Sanja Olbina-Borić, prof.

Prioritetna područja projekta su inovativne prakse u digitalno doba, povećavanje razine postignuća i interesa za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, IKT – nove tehnologije – digitalne kompetencije, rano napuštanje škole / borba protiv neuspjeha u obrazovanju, novi inovativni kurikulumi / obrazovne metode / razvoj tečajeva osposobljavanja.

U središtu projekta je uvođenje i korištenje programiranja u tradicionalnim školskim predmetima, kao što su društvene znanosti, matematika, strani jezici, tjelesni odgoj i prirodne znanosti te razvoj vještina. Dječacima će se pružiti novi pristup tradicionalnim školskim predmetima kroz programiranje, a istovremeno potaknuti i dati djevojkama novi pristup tehnologiji i programiranju kroz ostale predmete koje prema statistikama svladavaju. Time će se ojačati ravnopravnost spolova. Nastavnici partnerskih škola kao i drugih lokalnih škola imat će metode, nastavni materijal i uzorke koda koji će koristiti u svojim lekcijama.

Planirano je 6 mobilnosti (jedna u Našice), a u svakoj će sudjelovati 4 učenika i 2 nastavnika u pratnji. U projektu će sudjelovati učenici koji su ove školske godine prvi i drugi razredi.