Završna mobilnost projekta Sound (STEM) All Around

Od 8. do 12. svibnja u našem gradu i školi boravili su učenici i nastavnici škola iz Turske, Španjolske i Grčke. Devet nastavnika i sedamnaest učenika iz pet škola sudjelovali su u projektnim aktivnostima posljednje mobilnosti Erasmus+ projekta Sound (STEM) All Around u kojem je naša škola koordinator. U aktivnostima je sudjelovalo i dvadesetak učenika naše škole, posebno oni koji su u projektu aktivni u posljednje tri godine njegovog provođenja.

Sva su predavanja i radionice provodili nastavnici naše škole:

  • Sanja Olbina-Borić, Goran Hajnal i Mario Vučković – Icebreaking igre i radionica
  • Dunja Irha Baričević – Sound of Dora
  • Renata Pintar – Math and Music
  • Romana Borš – Mačak – Play π! Polymetric – An Organized Mess
  • Goran Hajnal – Bottlephone
  • Goran Hajnal – Actionbound
  • Nikolina Pavlović – Sound of/in Religion
  • Sanja Olbina-Borić – What Thinking Skills are Needed in Science?
  • Goran Hajnal – Analiza mjerenja zvuka tijekom mobilnosti

Sudionici su imali priliku obići Kopački rit, dvorac Tikveš, Osijek, Muzej bećarca u Pleternici te Jankovac, a nastavnici su obišli i Feravino vinariju, kušali vina u Starom podrumu, uživali u pogledu i večeri na Goveđoj glavi te ergeli Konjičkog kluba Nexe d.o.o.

Posebno je dojmljivo bilo sudjelovanje u igrama starih športova koje nam je prvoga dana pripremio gospodin Konjetić iz Udruge starih športova Slavonac.

Sudionici su u anketi istaknuli da su najviše dobrobiti iskusili u području komunikacije na stranom jeziku, upoznavanja druge kulture i izričaja unutar kulture, timskog rada, vladanja emocijama i području tolerancije i prihvaćanja različitosti. Pokazatelji rezultata ankete iskazuju da su učenici napredovali u razvijanju socijalnih i jezičnih vještina, te da su poboljšali svoje razumijevanje STEM-a i povezanosti STEM-a s drugim područjima učenja (što je glavni cilj projekta).

Prioritetna područja projekta su podrška pojedincima u stjecanju i razvoju osnovnih vještina i ključnih kompetencija, inovativne prakse u digitalno doba, socijalna inkluzija, pristup za osobe u nepovoljnom položaju, neformalno i informalno učenje, rano napuštanje škole / borba protiv neuspjeha u obrazovanju.

Opći cilj projekta je promijeniti percepciju i stav prema STEM predmetima te povećati motivaciju učenika za učenje STEM područja. To se namjerava učiniti povezivanjem socio-humanističkih, umjetničkih i STEM predmeta kroz niz radionica, eksperimente, istraživanja, prezentacije i korištenje suvremenih nastavnih metoda te kroz upotrebu različitih digitalnih alata iz fizike, matematike, geografije, povijesti, filozofije, glazbene umjetnosti, religije, stranih jezika, a poveznica je svih aktivnosti u projektu zvuk.

Posljednjega dan svim sudionicima uručene su potvrde o sudjelovanju u mobilnosti, a kulturno-umjetnički program uveličali su učenici naše škole pod mentorstvom Romane Borš-Mačak, prof.

Zahvaljujemo se na suradnji Tamburaškom društvu „Dora Pejačević“ – koji su se odazvali uveličati otvorenje mobilnosti, Franjevačkom samostanu – na ustupljeno prostoru Pastolanog centar „Emaus“, NEXE d.o.o., Udruzi starih športova Slavonac te Gradu.

Nikolina Pavlović, prof.